Câștigătorii open call-urilor din Ecosistem

crocodil

Anul acesta Festivalul Internațional de Arte Performative Ecosistem ajunge la a treia ediție și vine cu mai multe noutăți, printre care două open call-uri: unul pentru selectarea unui spectacol național și unul pentru selectarea a trei bursieri care să lucreze în luna august câte un moment care va fi prezentat în cadrul festivalului.

La open call-ul pentru spectacolul național am avut în jur de 30 de înscrieri, foarte diverse ca forme și conținut. Ne-a fost greu să alegem, mai ales că mai multe dintre înscrieri au venit din partea unor teatre independente cu valori similare cu festivalul nostru și pe care ni le dorim în Ecosistem. Am decis, însă, că cel mai în spiritul unui open call ca acesta este să prioritizăm artiștii la început de carieră, care au nevoie de contexte în cadrul cărora să își arate creațiile, astfel încât ele să aibă viață cât mai lungă și să le deschidă noi drumuri. 

Spectacolul selectat să fie parte din programul Ecosistem anul acesta este „Crocodil” de Elise Wilk, produs în cadrul Facultății de Teatru și Film UBB Cluj-Napoca, regia Irina Caraulă (Alaska), Distribuție: Ilinca Popescu și Mara Solomon. Îl veți putea vedea pe 25 august, la Teatrul Masca.

„Vreau să mă dau jos ca pe un tricou și să mă îmbrac în altcineva” 

Crocodil este un coming of age al unei fete orfane de tată care își caută identitatea într-o societate unde simte că nu e loc pentru cei ca ea: o fată care nu a prins loc printre copiii cool, o fată îndrăgostită de o altă fată, o fată care își desenează mustăți, deși urăște bărbații cu mustață care apar cu mama ei, deși nu sunt tatăl ei. Spectacolul chestionează ideea de normalitate și norme, de identitate de gen și de orientare sexuală, prin perspectiva unui copil speriat fiindcă se simte diferit și nu e nimeni care să îi explice că nu e singurul. Și tocmai asta face ca spectacolul Crocodil să fie necesar în Ecosistem anul acesta, faptul că e un spectacol care te face să te simți mai puțin singur, iar Ilinca Popescu, actrița principală, joacă pentru toți cei diferiți. Plină de expresivitate și emoție, ne arată că cei mai cool copii sunt, de fapt, cei care nu au prins locurile gălăgioase din spatele autobuzului în excursiile cu clasa.

Totodată, mai multe dintre spectacolele înscrise ne-au atras atenția și vom menține ochii pe echipele lor pentru anul viitor. Cu un suflu la fel de fresh ca spectacolul Irinei Caraulă vine și spectacolul Auch, al lui George Zamfir, tot proaspăt absolvent, care vorbește despre educație sexuală, într-un format ieșit din normele clasice de teatru. Ne bucură să vedem tineri regizori preocupați de formate mai performative și subiecte socio-politice. În vizorul nostru au mai intrat și cei de la Asociația Non, cu performance-ul 404:error, pentru căutarea unui format hibrid. Susținem în totalitate această direcție experimentală și sperăm să vedem în continuare cu ce se vor ocupa. În vizorul nostru rămâne și coregrafa Mariana Gavriciuc, pentru aducerea pe scenă a unui format de tip lecture performance, format care se bucură de o popularitate mare la nivel internațional, dar în peisajul nostru apare destul de rar. Totodată, ne-a plăcut modul inteligent și sensibil în care Mariana s-a jucat cu tema aleasa, respectiv sărutul. 
În ceea ce privește cele trei burse ecosistem, voi anunța acum doar câștigătorii, iar mai multe despre ei veți descoperi pe parcursul lunii august. În ordine aleatorie, felicitări Andreea Tănase, Ada Mușat și echipei formate din Carla Oncescu și Iulia Popa. Va fi un august intens.